×

Foutmelding

  • Warning: Illegal string offset 'header' in bvng_publicatie_header_view() (regel 797 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
  • Notice: Array to string conversion in bvng_publicatie_header_view() (regel 797 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
  • Warning: Illegal string offset 'header' in bvng_publicatie_header_view() (regel 807 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
  • Notice: Array to string conversion in bvng_publicatie_header_view() (regel 807 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).

Vereniging

Joris Vandendriessche en Vincent Genin

Beste lezer,

In 2017 vieren de universiteiten van Gent en Luik hun tweehonderdste verjaardag. De BVNG viert mee en wijdt daarom een nummer van Contemporanea – ons eerste themanummer – aan universiteitsgeschiedenis. We spraken met Philippe Raxhon en Gita Deneckere over de manier waarop het verleden van de ULiège en de UGent wordt herdacht en vroegen Pieter Dhondt een balans op te maken van de Belgische universiteitsgeschiedenis. Die geschiedenis wordt steeds vaker ook online toegankelijk gemaakt. Liesbet Nys recenseerde daarom voor Contemporanea het initiatief UGentMemorie, het digitale platform waarop de UGent haar verleden in de kijker zet. Met drie boekrecensies, tot slot, belichten we enkele recent verschenen universiteitshistorische studies.

De archiefrubriek neemt in dit nummer een bijzondere plaats in. De rubriek opent zoals steeds met een langere bijdrage, deze keer over de collecties van de Luikse universiteit. Voor de overige archiefbijdragen vroegen we diverse instellingen de academische bestanden in hun collecties toe te lichten met bijzondere aandacht voor weinig gebruikte archieven met veel potentieel. Wie universiteitshistorisch onderzoek beoogt, bijvoorbeeld in het kader van een masterscriptie of een onderzoeksproject, vindt hier heel wat inspiratie!

Tot slot een update over de Dag van de Nieuwste Geschiedenis. Die zal doorgaan in Leuven op 25 mei 2018. Als overkoepelend thema kozen we voor ‘Geschiedenis en Media’. Prof. Andreas Fickers (Université du Luxembourg) zal als keynote spreker de openingslezing verzorgen. Binnenkort verspreiden we de Call for Papers. We hopen de komende maanden heel wat interessante voorstellen te mogen ontvangen!

Veel leesplezier!

- Joris Vandendriessche en Vincent Genin

Webreferenties

  1. Philippe Raxhon en Gita Deneckere: http://www.contemporanea.be/nl/article/2017-3-aan-het-woord-200-jaar-ugent-en-ulg
  2. Belgische universiteitsgeschiedenis: http://www.contemporanea.be/nl/article/2017-3-review-dhondt
  3. UGentMemorie: http://www.contemporanea.be/nl/article/2017-3-geschiedenis-online-nys
  4. collecties van de Luikse universiteit: http://www.contemporanea.be/nl/article/2017-3-archieven-lang-uliege