×

Message d'erreur

  • Warning : Illegal string offset 'header' dans bvng_publicatie_header_view() (ligne 797 dans /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
  • Notice : Array to string conversion dans bvng_publicatie_header_view() (ligne 797 dans /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
  • Warning : Illegal string offset 'header' dans bvng_publicatie_header_view() (ligne 807 dans /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
  • Notice : Array to string conversion dans bvng_publicatie_header_view() (ligne 807 dans /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).

Archief van de Internationale Katholieke Arbeidersjeugd (IKAJ-JOCI)

KADOC – KU Leuven

Eind februari 2021 werd het omvangrijke archief van de Internationale Katholieke Arbeidersjeugd (IKAJ) verhuisd naar KADOC. De IKAJ, beter bekend als JOCI, Jeunesse Ouvrière Chrétienne Internationale, is de internationale koepelorganisatie van de KAJ, de Kristelijke Arbeidersjongeren, voorheen Katholieke Arbeidersjeugd. Die was in 1925 in België gesticht door Jozef Cardijn en had snel navolging gekregen, eerst in andere Europese landen, later wereldwijd. Om die nationale bewegingen toch enigszins gelijk te stemmen, zag een internationaal orgaan het licht. Zo kreeg de KAJ na de Tweede Wereldoorlog een Internationaal Secretariaat in Brussel. Dat groeide uit tot een zelfstandige organisatie, de IKAJ, die in 1957 erkend werd door het Vaticaan.

Plattegrond van het Sint-Pietersplein voor de wereldbijeenkomst van 1957 in Rome, met aanduiding van de nationale delegaties (KADOC).

Het archief van de IKAJ is erg omvangrijk en divers en bevat ook een rijke audiovisuele afdeling. Het bestrijkt de hele periode van na de Tweede Wereldoorlog tot en met het begin van de jaren 2000 en weerspiegelt meer dan alleen de internationale werking. De IKAJ hield namelijk de vinger aan de pols bij elke nationale beweging, of het nu Frankrijk of de Amerikaanse Maagdeneilanden betrof. De landendossiers die zo ontstonden, zijn een schat voor onderzoekers uit binnen- en buitenland, omdat ze ook een venster bieden op de politieke, sociaaleconomische en religieuze situatie van het land in kwestie.

De verwerking van het IKAJ-archief, waarvan we de oplevering voorzien voor het najaar van 2021, combineren we met een drieledig participatieproject. In de eerste plaats betrekken we de organisatie zelf bij de ontsluiting van het archief. Daarnaast trachten we ze te informeren over erfgoedconservatie en te stimuleren om zelf stappen in die richting te zetten. Ten slotte maken we gebruik van de communicatiekanalen, zoals de website en Facebookpagina, van de IKAJ zelf. Op de website onderhouden we een blog over het archiveringsproces en de geschiedenis van de KAJ en IKAJ. Daarbij willen we het archief in dialoog laten gaan met de verschillende nationale organisaties die lid zijn van IKAJ en die hun medewerking verlenen aan het project. Parallel presenteren we op kadocerfgoed.be documenten en bijhorende verhalen die uit het participatieproject naar boven komen.

- KADOC - KU Leuven

Webreferenties

  1. website: https://joci.org/en/press-releases/iycw-archives.html
  2. kadocerfgoed.be: https://kadocerfgoed.be/collections/show/24