×

Message d'erreur

  • Warning : Illegal string offset 'header' dans bvng_publicatie_header_view() (ligne 797 dans /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
  • Notice : Array to string conversion dans bvng_publicatie_header_view() (ligne 797 dans /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
  • Warning : Illegal string offset 'header' dans bvng_publicatie_header_view() (ligne 807 dans /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
  • Notice : Array to string conversion dans bvng_publicatie_header_view() (ligne 807 dans /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).

Het archief van het Nationaal Verbond van de Jonge PVV-Mutualisten

Florian Van de Walle, Liberas

Jongerenafdelingen van mutualiteiten zijn in België een algemeen bekend verschijnsel. Zowat elk zuilgebonden ziekenfonds ontwikkelde vanaf 1946 zijn eigen jeugdafdeling die reizen, luchtkuren, kampen en vakantiekolonies organiseerde. In vergelijking met de andere mutualistische jeugdverenigingen - die al snel na de Tweede Wereldoorlog uit de startblokken schoten - ontwikkelde zich aan liberale zijde pas vrij laat (in 1964, statuten in 1965) een gelijkaardige organisatie. De Jonge PVV-Mutualisten vormden zich onder impuls van het Nationaal Jeugdverbond voor Vrijheid en Vooruitgang, de liberale jeugdkoepelvereniging waarvan Herman De Croo op dat moment voorzitter was. In samenspraak met de Nationale Bond der Liberale Mutualiteitsfederatiën werkte men een akkoord uit over de financiering. Ondanks de late start kwam er vrij snel een bloeiende werking op gang met provinciale takken en lokale afdelingen die naast kampen en reizen ook kadervorming voor monitoren organiseerden. Vandaag bestaat de organisatie nog steeds, maar onderging in haar meer dan vijftigjarig bestaan enkele naamsveranderingen: Liberale Jonge Mutualisten in 1983, Liberale Jongerenservice in 1992 en vanaf 1997 Crejaksie.

Cover van de brochure n.a.v. het tienjarig bestaan van de Jonge PVV-Mutualisten (Liberas, archief Nationaal Verbond van de JPVVM (archief nr. 1755), nr. 120.

De hoofdmoot van het archief dat in Liberas wordt bewaard gaat terug tot begin 1964 en eindigt rond 1984. Een belangrijk deel bestaat uit dossiers met betrekking tot de voorbereidingen van reizen, kampen, kadervorming en verschillende andere activiteiten. Daarnaast bevat het archief briefwisseling, stukken met betrekking tot de lokale afdelingen en stukken in verband met de vertegenwoordiging van de vereniging in adviesraden (onder meer de Nederlandstalige Jeugdraad). Beleidsstukken (onder andere de raad van bestuur) zijn minder aanwezig.

De dossiers over de activiteiten geven een goed tijdsbeeld van de manier waarop men kampen organiseerde en beleefde. Zo zijn van bepaalde reizen uitgebreide verslagen bewaard die een idee geven over wat er goed of fout liep, welke activiteiten aansloegen en welke niet, en welke kinderen zich misdroegen of om speciale aandacht vroegen. De cursussen van de kadervorming die de monitoren volgden, geven dan weer een beeld over de pedagogische klemtonen van de vereniging. In het algemeen geeft het archief een vrij goed totaalbeeld over het reilen en zeilen van de organisatie.

Affiche met reclame voor de sportkampen van de Liberale Jonge Mutualisten in 1986. Liberas, affichecollectie, 22-9-06-1-01-14)]

De grootte van het archief van het Nationaal Verbond van de Jonge PVV-Mutualisten bedraagt 9,84 m. De inventaris is te vinden op de website van Liberas. Naast het archief van het nationaal verbond bewaart Liberas ook enkele kleinere archieven van lokale afdelingen en verschillende tijdschriften van de vereniging.

- Florian Van de Walle, Liberas

Webreferenties

  1. Liberas, affichecollectie, 22-9-06-1-01-14): https://hdl.handle.net/21.12117/1214787
  2. De inventaris is te vinden op de website van Liberas.: https://hdl.handle.net/21.12117/1254371