×

Foutmelding

  • Warning: Illegal string offset 'header' in bvng_publicatie_header_view() (regel 797 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
  • Notice: Array to string conversion in bvng_publicatie_header_view() (regel 797 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
  • Warning: Illegal string offset 'header' in bvng_publicatie_header_view() (regel 807 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
  • Notice: Array to string conversion in bvng_publicatie_header_view() (regel 807 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).

Vereniging

Joris Vandendriessche & Quentin Jouan

Beste lezers,

Welkom in uw nieuwe tijdschrift! De BVNG stelt met veel trots Contemporanea voor, ons vernieuwde digitale tijdschrift en de opvolger van het Mededelingenblad. Zoals eerder aangekondigd, past deze omvorming in onze ambitie om de BVNG en haar tijdschrift te moderniseren.

Met twee nieuwe rubrieken willen we nauwer aansluiten bij de ontwikkelingen in ons vakgebied. Zo zal u, vanaf dit nummer, kritische besprekingen van digitale initiatieven kunnen lezen in de rubriek Geschiedenis Online. Tim Den Doncker en Regina De Martelaere bijten de spits af met een recensie van Nieuws van de Groote Oorlog, het project dat het persmateriaal tijdens de Eerste Wereldoorlog digitaal beschikbaar maakte. De rubriek Aan het woord biedt ruimte voor opiniestukken en interviews. Julien Dohet en Tom Cobbaert namen de omvorming van het Mededelingenblad tot een digitaal tijdschrift als aanleiding voor enkele reflecties over de bewaring van digitale bronnen. Verder behoudt het tijdschrift haar bekende rubrieken: de voorstelling van nieuwe onderzoeksprojecten via korte literatuuroverzichten (onze review artikels), boekrecensies en de beschrijvingen van nieuwe archiefaanwinsten.

We willen u ook wijzen op de nakende Dag van de Nieuwste Geschiedenis met als thema De Belgische historici in de internationale wandelgangen. De Dag zal doorgaan op 29 april aan de ULB. Met een keynote lezing door Daniel Laqua, acht (parallel)sessies en een slotdebat wordt het een rijk gevulde editie. Het volledige programma en meer info over inschrijvingen vindt u hier. We hopen dat veel leden aanwezig zullen zijn!

Tot slot willen we iedereen bedanken voor de aanmoedigingen en (financiële) steun die we de voorbije maanden hebben ontvangen. Alleen dankzij die steun werd dit digitale tijdschrift mogelijk. Opmerkingen, aanmeldingen om te recenseren of tekstvoorstellen, blijven steeds welkom via bvng@kuleuven.be.

Veel leesplezier!

- Joris Vandendriessche & Quentin Jouan

Webreferenties

  1. hier: /nl/content/dag-van-de-nieuwste-geschiedenis
  2. bvng@kuleuven.be: mailto:bvng@kuleuven.be