×

Foutmelding

  • Warning: Illegal string offset 'header' in bvng_publicatie_header_view() (regel 797 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
  • Notice: Array to string conversion in bvng_publicatie_header_view() (regel 797 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
  • Warning: Illegal string offset 'header' in bvng_publicatie_header_view() (regel 807 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
  • Notice: Array to string conversion in bvng_publicatie_header_view() (regel 807 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).

Vereniging

Joris Vandendriessche en Quentin Jouan

Beste lezer,

Misschien was u onder de meer dan honderd aanwezigen op de Dag van de Nieuwste Geschiedenis, die op 29 april plaatshad aan de Université Libre de Bruxelles. Het thema van deze editie was ‘De Belgische historici in de internationale wandelgangen’. Na een keynotelezing door Daniel Laqua werden acht parallelsessies gehouden, in het Nederlands, Frans en Engels, gevolgd door een afsluitend debat gemodereerd door Pieter Lagrou. We kunnen spreken van een succeseditie, die de rijke diversiteit van ons vakgebied weerspiegelt, waarin ook internationale onderzoekers steeds vaker hun weg vinden. Verder in dit nummer vindt u een uitgebreider verslag van de Dag.

De twee review-artikels in dit nummer raken eveneens het thema van de internationalisering aan. Christophe Chevalier bespreekt de literatuur over nationale veiligheid in België in de 19de eeuw; Timo Van Havere plaats de ontwikkeling van het 19de-eeuwse Belgische archiefwezen in een ruimer internationaal perspectief. Het hoeft geen betoog dat het archiefbeheer in de 21ste eeuw sterk verschilt van de praktijken die Van Havere beschrijft. Vandaag stelt zich onder meer het probleem van de archivering van sociale media. Lisa Lacroix en Lucie Castaigne blikken terug op een recent congres dat hieraan was gewijd. In de archiefrubriek stelt Sophie Bossaert de archieven van de Vlaamse Toeristen- en Automobilistenbond voor die in het ADVN werden ondergebracht. Ook enkele aanwinsten en ontwikkelingen in het KADOC, het AVG-Carhif en het Cegesoma worden besproken. In onze rubriek ‘Aan het woord’ vindt u een interview met een oud-hoofdredacteur (1981-1987) van het Mededelingenblad, Michel Dumoulin. Vincent Genin blikte met hem terug op zijn carrière en de uitdagingen voor onze discipline.

Na een rijk gevulde Dag van de Nieuwste Geschiedenis, nu ook een nieuw nummer van Contemporanea rijk aan nieuwe perspectieven…

Veel leesplezier!

- Joris Vandendriessche en Quentin Jouan

Webreferenties

  1. verslag van de Dag: http://www.contemporanea.be/nl/article/2016-2-verslag-dag-nl