×

Foutmelding

  • Warning: Illegal string offset 'header' in bvng_publicatie_header_view() (regel 797 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
  • Notice: Array to string conversion in bvng_publicatie_header_view() (regel 797 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
  • Warning: Illegal string offset 'header' in bvng_publicatie_header_view() (regel 807 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
  • Notice: Array to string conversion in bvng_publicatie_header_view() (regel 807 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).

Vereniging

Joris Vandendriessche en Vincent Genin

Beste lezer,

Dit nummer van Contemporanea biedt u opnieuw een greep uit het lopend onderzoek in het domein van de Nieuwste Geschiedenis. Thomas D’haeninck, Lisa Van Diem en Amandine Thiry plaatsen de recente aandacht voor sociale hervormers en hun transnationale netwerken in een langere onderzoekstraditie. De bijdrage van jurist Xavier Miny biedt, veeleer dan een literatuuroverzicht, een reflectie over de disciplinaire grenzen tussen geschiedenis en recht. In de rubriek ‘Geschiedenis Online’ stelt Jill Hungenaert het – ook voor historici – belangrijke project ‘MADDLAIN’ voor, dat de huidige noden inzake toegang tot digitale collecties in de Koninklijke Bibliotheek, het Rijksarchief en het Soma in kaart brengt. Daarnaast vindt u een overzicht van nieuwe archiefaanwinsten – met bijzondere aandacht voor de verwerking van het archief van 11.11.11. in het Amsab – en enkele boekrecensies.

We sluiten 2016 af met een lijst van de masterscripties die het voorbije jaar in ons vakgebied werden verdedigd. In 2017 wil de BVNG haar digitale initiatieven verder ontwikkelen. Met uw steun hopen we dit jaar een bibliografische databank van alle masterscripties binnen het domein van de Nieuwste Geschiedenis sinds 2001 te realiseren.

De hele redactieploeg wenst u tot slot veel leesplezier en een prettig nieuw jaar toe!

- Joris Vandendriessche en Vincent Genin

Webreferenties

  1. sociale hervormers en hun transnationale netwerken: http://www.contemporanea.be/nl/article/2016-4-review-dhaeninck-van-diem-en-lauro
  2. de disciplinaire grenzen tussen geschiedenis en recht: http://www.contemporanea.be/nl/node/155
  3. project ‘MADDLAIN’: http://www.contemporanea.be/nl/article/2016-4-geschiedenis-online-hungenaert
  4. het archief van 11.11.11.: http://www.contemporanea.be/nl/article/2016-4-archieven-lang-vrielynck
  5. lijst van de masterscripties: http://www.contemporanea.be/nl/article/2016-4-masterscripties