×

Foutmelding

 • Warning: Illegal string offset 'header' in bvng_publicatie_header_view() (regel 797 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
 • Notice: Array to string conversion in bvng_publicatie_header_view() (regel 797 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
 • Warning: Illegal string offset 'header' in bvng_publicatie_header_view() (regel 807 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
 • Notice: Array to string conversion in bvng_publicatie_header_view() (regel 807 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).

Vereniging

Beste BVNG-lid,

Gelukkig nieuwjaar! Moge 2018 voor u een jaar van persoonlijk geluk, goede gezondheid maar ook van veel onderzoek- en leesplezier worden. Dit nummer van Contemporanea hoopt daar alvast toe bij te dragen. Het bevat onder andere een artikel over de historiografie van de naoorlogse religieuze architectuur, een interview met historica Els Witte, een bespreking van de online uitgave van de brieven van kunstenaar Félicien Rops en een wat langere bijdrage over de archieven van het militaire gerecht. Daarnaast vindt u gewoontegetrouw korte archiefbijdragen en recensies.

Het nummer bevat ook de lijst van alle masterscripties in de nieuwste geschiedenis die tijdens het academiejaar 2016-2017 aan de Belgische universiteiten werden verdedigd. Het is wellicht de laatste lijst in deze vorm want achter de schermen werken we aan een databank, exclusief toegankelijk voor onze leden, die de masterscripties sinds 2001 beter doorzoekbaar moet maken.

We herinneren u tot slot graag aan de deadline van 31 januari 2018 voor het insturen van sessievoorstellen voor de Dag van de Nieuwste Geschiedenis. Die zal doorgaan op vrijdag 25 mei 2018 aan de KU Leuven rond het thema ‘Geschiedenis en Media’. Meer info kan u terugvinden in de Call for Papers. Wij hopen alvast velen onder u te mogen verwelkomen!

Veel leesplezier!

- Joris Vandendriessche & Vincent Genin

Webreferenties

 1. historiografie van de naoorlogse religieuze architectuur: http://www.contemporanea.be/nl/article/2017-4-review-nl-weyns-en-sterken
 2. interview met historica Els Witte: http://www.contemporanea.be/nl/article/2017-4-aan-het-woord-interview-met-els-witte
 3. online uitgave van de brieven van kunstenaar Félicien Rops: http://www.contemporanea.be/nl/article/2017-4-geschiedenis-online-carpiaux
 4. de archieven van het militaire gerecht: http://www.contemporanea.be/nl/article/2017-4-archieven-lang-militair-gerecht
 5. lijst van alle masterscripties: http://www.contemporanea.be/nl/article/2017-4-masterscripties
 6. Dag van de Nieuwste Geschiedenis: http://www.contemporanea.be/nl/content/dag-van-de-nieuwste-geschiedenis
 7. Call for Papers: @@dl_0@@