×

Foutmelding

  • Warning: Illegal string offset 'header' in bvng_publicatie_header_view() (regel 797 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
  • Notice: Array to string conversion in bvng_publicatie_header_view() (regel 797 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
  • Warning: Illegal string offset 'header' in bvng_publicatie_header_view() (regel 807 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
  • Notice: Array to string conversion in bvng_publicatie_header_view() (regel 807 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).

Vereniging

Joris Vandendriessche & Vincent Genin

Beste lezer,

Met de canvasreeks Kinderen van de collaboratie en de publicatie Was opa een nazi? stonden de collaboratie en de repressie tijdens en na de Tweede Wereldoorlog recent opnieuw in de belangstelling. Die actualiteit vormde voor de BVNG de aanleiding voor een interview over de toegankelijkheid van de repressie-archieven en een recensie van het virtueel platform Belgium WWII, ontwikkeld door het Soma.

Daarnaast illustreert dit nummer de breedte van het huidige onderzoek in de Nieuwste Geschiedenis met literatuuroverzichten over thema’s als interlandelijke adoptie en de beweging ‘Gand Français’. Dankzij de boekrecensies, archiefaanwinsten en inhoudstafels van tijdschriften bent u straks weer helemaal up to date over het reilen en zeilen in ons vakgebied.

Een laatste woord over de Dag van de Nieuwste Geschiedenis. Die vindt binnenkort, op 25 mei 2018, plaats te Leuven rond het thema Geschiedenis & Media. Meer info over het programma en de registratie kan u hier vinden. Wij hopen velen onder u te mogen verwelkomen!

Veel leesplezier!

- Joris Vandendriessche en Vincent Genin

Webreferenties

  1. interview over de toegankelijkheid van de repressie-archieven: http://www.contemporanea.be/nl/article/2018-1-archieven-lang-rasmont
  2. recensie van het virtueel platform Belgium WWII: http://www.contemporanea.be/nl/article/2018-1-geschiedenis-online-blondeau
  3. interlandelijke adoptie: http://www.contemporanea.be/nl/article/2018-1-review-nl-candaele
  4. de beweging ‘Gand Français’: http://www.contemporanea.be/nl/node/303
  5. hier: http://www.contemporanea.be/nl/content/dag-van-de-nieuwste-geschiedenis