×

Foutmelding

  • Warning: Illegal string offset 'header' in bvng_publicatie_header_view() (regel 797 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
  • Notice: Array to string conversion in bvng_publicatie_header_view() (regel 797 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
  • Warning: Illegal string offset 'header' in bvng_publicatie_header_view() (regel 807 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
  • Notice: Array to string conversion in bvng_publicatie_header_view() (regel 807 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).

Vereniging

Nelleke Teughels en Vincent Genin

Beste lezer,

Discussies over het beleid rond nieuwkomers en transmigranten beroeren de actuele politieke debatten. Ayfer Erkul plaatst deze in haar artikel in historisch perspectief en belicht de lange geschiedenis van de vaak gespannen relatie tussen politie, migranten en beleid. Dit actuele thema wordt verder verkend in een recensie van het boek 1914-1918 Les exilés belges en France, dat de vergeten geschiedenis van Belgische vluchtelingen in Frankrijk tijdens de Eerste Wereldoorlog belicht. In onze rubriek Geschiedenis online leert u dan weer meer over landgenoten die in diezelfde periode naar Engeland uitweken. Het Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis brengt immers deze onbekende bladzijde uit de geschiedenis onder de aandacht met de virtuele tentoonstelling ‘Belgische vluchtelingen in Engeland tijdens WOI’. Daarnaast illustreert dit nummer ook hoe sommige historici willen bijdragen aan de democratische debatten rond actuele kwesties, zoals L’Association des Archivistes francophones de Belgique (AAFB).

Verder stelt Flore Guiot haar promotieonderzoek naar de maatregelen met betrekking tot voedselveiligheid aan het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw in België voor. In Aan het woord vindt u een interview met onderzoeker Wannes Dupont, die vertelt over zijn ervaringen als Cabeaux-Jacobs Postdoctoral Fellow van de Belgian American Educational Foundation (BAEF) aan het geschiedenisdepartement van Yale University.

Dankzij de boekrecensies, archiefaanwinsten en inhoudstafels van tijdschriften bent u straks weer helemaal up to date over het reilen en zeilen in ons vakgebied.

Tot slot nog een woord over de Dag van de Nieuwste Geschiedenis. We waren verheugd zovelen onder jullie te mogen verwelkomen! Het verslag van een geslaagde editie vindt u eveneens in dit nummer.

Veel leesplezier!

- Nelleke Teughels en Vincent Genin