×

Foutmelding

  • Warning: Illegal string offset 'header' in bvng_publicatie_header_view() (regel 797 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
  • Notice: Array to string conversion in bvng_publicatie_header_view() (regel 797 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
  • Warning: Illegal string offset 'header' in bvng_publicatie_header_view() (regel 807 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
  • Notice: Array to string conversion in bvng_publicatie_header_view() (regel 807 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).

Het archief van de Koninklijke West-Vlaamse Maatschappij ter Kweekbevordering van het Drafpaard in het Provinciaal Archief West-Vlaanderen

Tom De Waele, Provinciaal Archief West-Vlaanderen

De geschiedenis van de Koninklijke West-Vlaamse Maatschappij tot Kweekbevorderen van het Drafpaard is niet alleen sterk verbonden met de provincie (doordat ze van bij het begin een provinciale werking uitbouwde), maar ook aan de provinciale diensten en het provinciaal bestuur. Het was de West-Vlaamse gouverneur Henri Baels die het initiatief nam om een vereniging voor het kweekbevorderen van drafpaarden op te richten. Verscheidene bestuursleden van de vereniging waren werkzaam binnen West-Vlaamse provinciale diensten.

Tijdens een eerste vergadering op 21 januari 1937 werd de vereniging in het leven geroepen, met als doel het organiseren van prijskampen en “den rationeelen kweek van het halfbloedpaard in de provincie te bevorderen”.1 Van bij het begin was de maatschappij een vereniging zonder winstoogmerk. Centraal stond de ondersteuning van de paardenkweek als economische activiteit. Gaandeweg groeide de ledenwerking uit tot een dienstverlenende rol. Zo betaalde de maatschappij premies voor nieuwgeboren veulens en laureaten in de koersen en organiseerde ze een jaarlijkse tombola en talrijke evenementen.2

Prijsoverhandiging in de Hippodroom van Kuurne in 2002 (Provinciaal Archief West-Vlaanderen, BE PAWV A/F./F.V./78469).

De meerderheid van de stukken in het archief van de Koninklijke West-Vlaamse Maatschappij tot Kweekbevorderen van het Drafpaard zijn verslagen van vergaderingen van de raad van beheer en van de algemene vergaderingen. Qua redactionele vorm en inhoud zijn nog andere types te onderscheiden, zoals financiële bewijsstukken, formulieren en foto’s. Ook is een penning bewaard ter gelegenheid van de toekenning tot “koninklijke maatschappij” door de provincie. De vereniging van het Drafpaard bestaat tot op heden. Het archief tot 2011 wordt in het provinciaal archief bewaard.
Bekijk de inventaris.

- Tom De Waele

Webreferenties

  1. inventaris: https://probat.west-vlaanderen.be/uitgebreidzoeken/default.aspx?t=1&k=&l=2&p=1650688&id=-1&archief=1

Referenties

  1. Provinciaal Archief West-Vlaanderen, Drafpaard, 5a.
  2. Provinciaal Archief West-Vlaanderen, Drafpaard, 6a.