×

Foutmelding

  • Warning: Illegal string offset 'header' in bvng_publicatie_header_view() (regel 797 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
  • Notice: Array to string conversion in bvng_publicatie_header_view() (regel 797 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
  • Warning: Illegal string offset 'header' in bvng_publicatie_header_view() (regel 807 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
  • Notice: Array to string conversion in bvng_publicatie_header_view() (regel 807 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).

Kabinetsarchieven in de collectie van Amsab: het archief van Edmond Leburton

Sofie Vrielinck, Amsab

Edmond Leburton werd op 18 april 1915 geboren in Lantremagne, pal op de latere taalgrens tussen de provincies Limburg en Luik. Hij studeerde politieke en sociale wetenschappen. Tijdens de oorlogsjaren speelde hij een actieve rol in het verzet als commandant van een groep van het Geheim Leger. In januari 1947 werd hij benoemd tot burgemeester van Borgworm na amper één jaar als gemeenteraadslid te hebben gezeteld. Enkele maanden later werd hij ook kabinetschef van de Luikse socialist Léon-Eli Troclet (1902-1980), die samen met premier Achiel van Acker als minister van Arbeid en Sociale Voorzorg vorm gaf aan het naoorlogse sociale zekerheidsstelsel. Leburton besteedde bijzondere aandacht aan de sociale wetgeving. In 1954 werd hij minister van Volksgezondheid en Gezin, in 1961 minister van Arbeid en Sociale en in de daaropvolgende korte regering was hij vicevoorzitter van de Ministerraad en minister belast met de Coördinatie van het Infrastructuurbeleid. Een jaar later kon terugkeren in de regering als minister van Economische Zaken. Vanaf 1959 was Leburton ook voorzitter van het Nationaal Verbond van Socialistische Mutualiteiten (NVSM). Op 26 januari 1973 was Leburton de eerste Waalse socialist die eerste minister werd. Leburton bleef daarna nog tot 1981 een belangrijke rol spelen in de Belgische politiek: als volksvertegenwoordiger en voorzitter van de machtige socialistische mutualiteiten. Tussen 1977 en 1979 was hij ook nog voorzitter van de Kamer. In 1987 nam Leburton afscheid als burgemeester van Borgworm en één jaar later als gemeenteraadslid van dezelfde gemeente. Hij overleed op 15 juni 1997 na een lang en rijk gevuld leven.

Affiche voor een “Grote Meeting” met onder meer Edmond Leburton als spreker, voor de verkiezingscampagne in 1965 (collectie Amsab).

Het archief van Edmond Leburton is een combinatie van persoons- en kabinetsarchief. Leburton gold als een van de kampioenen van het dienstbetoon. In het archief zijn dan ook omvangrijke reeksen van alfabetisch gerangschikte briefwisseling te vinden uit de jaren 1954-1971, naast de administratieve briefwisseling van het kabinet en toespraken. Een deel van het archief vormde Leburton als voorzitter van de BSP en als burgemeester van Borgworm. Gezien hij diverse kantoren had (het stadhuis van Borgworm, ministeries en de hoofdzetel van het NVSM) en de uitvoering van zijn functies door elkaar liet lopen is het vrijwel onmogelijk om het archief op basis van deze drie taken te scheiden. Uit het onderwerp van de stukken blijkt zijn aandacht voor sociale thema’s, zoals werkloosheid, gezinsvergoedingen, pensioenen, en zijn inzet voor ‘arbeidsbemiddeling’.

Edmond Leburton (collectie Amsab). afbeelding 2: Edmond Leburton spreekt de menigte toe tijdens een manifestatie tegen de Eenheidswet, Brussel, 1961 (collectie Amsab).

- Sofie Vrielinck