×

Foutmelding

  • Warning: Illegal string offset 'header' in bvng_publicatie_header_view() (regel 797 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
  • Notice: Array to string conversion in bvng_publicatie_header_view() (regel 797 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
  • Warning: Illegal string offset 'header' in bvng_publicatie_header_view() (regel 807 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
  • Notice: Array to string conversion in bvng_publicatie_header_view() (regel 807 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).

Vereniging

Nelleke Teughels en Ludo Bettens

Beste lezer,

Het vallen van de bladeren kondigt de herfst aan, maar gelukkig ook een nieuw nummer van Contemporanea. Dit keer stelt Florentin Dawagne ons zijn promotieonderzoek naar de penitentiaire hervormingen tijdens het interbellum naar aanleiding van de repressie van het incivisme en van de collaboratie voor. Geert Castryck reflecteert, naar aanleiding van het verschijnen van Wereldgeschiedenis van Vlaanderen (Kalmthout: Polis, 2018) en Histoire mondiale de la Flandre (Waterloo: Renaissance du Livre; Rekkem: Ons Erfdeel vzw, 2020) over het fenomeen van de ‘wereldgeschiedenissen’ en hun betekenis in het hedendaagse politieke debat.

In onze rubriek ‘Aan het woord’ publiceren we een reactie van de VVBAD en de AAFB op ‘de theatrale teneur’ van de berichtgeving over de bewaring van het origineel van de grondwet.

Maar we staan naar goede gewoonte ook stil bij nieuwe archiefaanwinsten en recente ontsluiting van archieven. Dit nummer sluiten we af met enkele recensies en de inhoudstafels van de tijdschriften in ons vakgebied.

Veel leesplezier!

- Nelleke Teughels en Ludo Bettens