×

Foutmelding

  • Warning: Illegal string offset 'header' in bvng_publicatie_header_view() (regel 797 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
  • Notice: Array to string conversion in bvng_publicatie_header_view() (regel 797 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
  • Warning: Illegal string offset 'header' in bvng_publicatie_header_view() (regel 807 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
  • Notice: Array to string conversion in bvng_publicatie_header_view() (regel 807 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).

De archieven van Edouard De Jaegher, Jeugdhuis Den Hert en Marie-Louise Lottin

Florian Van de Walle, Liberas

Edouard De Jaegher, diplomaat, volksvertegenwoordiger en provinciegouverneur

Begin 2021 ontving Liberas een opmerkelijke schenking: het persoonsarchief van de eerste liberale provinciegouverneur van Oost-Vlaanderen, Edouard De Jaegher. De Jaegher werd geboren in het begin van de negentiende eeuw, toen België nog onder Frans bewind viel. Zijn leven en carrière zijn vervlochten met de vroege geschiedenis van België. Al in 1825 gaat hij mee als attaché op diplomatieke missie naar Java, dat toen net als België nog tot het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden behoorde. Dit lanceerde hem in de politiek en diverse administratieve functies. Hij werd arrondissementscommissaris, hij zetelde in de Kamer van volksvertegenwoordigers en ging vanaf de jaren 1840 op diplomatieke missies naar Brazilië, Zweden en Spanje. Zijn carrière bereikte een hoogtepunt toen hij aantrad als eerste liberale provinciegouverneur van Oost-Vlaanderen. Van al deze functies zijn documenten bewaard in zijn persoonlijk archief, gaande van brieven, persoonlijke aantekeningen tot verslagen. Het archief biedt niet alleen een boeiende inkijk in het leven van De Jaegher, de stukken zijn bijvoorbeeld ook interessant voor het onderzoek naar de Belgische expansiedrift in Zuid-Amerika in de jaren 1840 of de werking van het provinciebestuur in de jaren 1850-1860.

Diploma met zijn benoeming als ridder in de Leopoldsorde (Liberas, Archief Edouard De Jaegher, archief nr. 1961, nr. 11).

Den Hert, jeugdhuis dat van aanpakken weet

Jeugdhuizen zijn een belangrijk fenomeen in het creëren van een eigen plek voor jongeren. Den Hert was een jeugdhuis in Lokeren dat er kwam op initiatief van het Jeugdverbond voor Vrijheid en Vooruitgang. Het jeugdhuis kende een bloeiende werking in de jaren zeventig met tal van activiteiten voor de jeugd, gaande van TD’s tot sporttoernooien. Samen met de andere Lokerse jeugdhuizen stond Den Hert mee aan de wieg van de Lokerse Feesten. Het archief is een rijke getuige van jongerencultuur en jongerenwerking in de jaren zeventig. De verslagen en financiële stukken samen met de documentatiedossiers scheppen een beeld van een georganiseerde, proactieve vereniging die het leven van de jeugd van Lokeren en omliggende gemeenten wenste te verrijken.

Een typische seventies affiche n.a.v. het driejarig jubileum van het jeugdhuis (Liberas, Archief Jeugdhuis Den Hert, archief 876, nr. 28).

Marie-Louise Lottin, weerstandster in Kortrijk

Marie-Louise Lottin was lid van het verzet in het Onafhankelijkheidsfront in Kortrijk waar ze tijdens de oorlog actief was in de sluikpers. Vlak na de bevrijding zette het Onafhankelijkheidsfront een grootscheepse propagandacampagne op touw waaraan Lottin bijdroeg. Bovendien was ze ook een spilfiguur in de epuratie van het Kortrijkse Atheneum waarvan ze enkele boeiende dossiers van bijhield. Het archief bestaat daarnaast nog uit enkele stukken met betrekking tot het latere bestuur van het Onafhankelijkheidsfront en haar activiteiten als leerkracht.

Een affiche van het Onafhankelijkheidsfront, tekenend voor het sociale klimaat in Kortrijk in de oktoberdagen van 1944 (Liberas, Archief Marie-Louise Lottin, 22-9-24-3-03-17).

Meer informatie over al deze personen en verenigingen zijn te vinden in de inventarissen van hun archieven: Edouard De Jaegher, Jeugdhuis Den Hert, JVV Lokeren en Marie-Louise Lottin.

- Florian Van de Walle

Webreferenties

  1. Edouard De Jaegher: https://hdl.handle.net/21.12117/27181226
  2. Jeugdhuis Den Hert: https://hdl.handle.net/21.12117/4168020
  3. JVV Lokeren: https://hdl.handle.net/21.12117/3751352
  4. Marie-Louise Lottin: https://hdl.handle.net/21.12117/27550638