×

Foutmelding

 • Warning: Illegal string offset 'header' in bvng_publicatie_header_view() (regel 797 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
 • Notice: Array to string conversion in bvng_publicatie_header_view() (regel 797 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
 • Warning: Illegal string offset 'header' in bvng_publicatie_header_view() (regel 807 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
 • Notice: Array to string conversion in bvng_publicatie_header_view() (regel 807 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).

Vereniging

Nelleke Teughels

Beste lezer,

Nu de zomervakantie voor de deur staat en de vaccinatiecampagne op volle kracht draait, kunnen we beginnen dromen van meer zorgeloze tijden, tijdens een vakantie ver weg of dichtbij. Contemporenea biedt u alvast wat leesvoer en leestips om die tijd aangenaam te besteden!

In dit nummer plaatst Ishka Desmedt de anti-ggo-beweging in historisch perspectief en toont zo aan dat de angst voor biotechnologie in het verleden ook regelmatig opflakkerde. Sacha Habibi belicht dan weer de geschiedschrijving over de Belgisch-Iraanse verhoudingen sinds het einde van de negentiende eeuw. Ook de recensies van recent verschenen publicaties en de inhoudstafels van de tijdschriften in ons vakgebied illustreren nog maar eens de breedte van het onderzoek in de Nieuwste Geschiedenis.

In ons archievenoverzicht zetten we de schijnwerper op de digitaliseringscampagne van een duizendtal lantaarnplaten in de collectie van het Koninklijk Belgisch filmarchief – CINEMATEK. Daarnaast stellen we enkele nieuwe inventarissen voor, onder andere van de Union Wallonne des Entreprises (UCLouvain) en van maar liefst 16.000 persoonlijke dossiers van rijkswachters (Algemeen Rijksarchief). Bovendien vindt u in dit nummer een overzicht van nieuwe archiefaanwinsten terug, waaronder het persoonsarchief van de eerste liberale provinciegouverneur van Oost-Vlaanderen, Edouard De Jaegher (Liberas).

Uiteraard blijft het onze missie om u te informeren over de lopende projecten in de onderzoeks- en archiefwereld. Daarnaast willen we ook inspiratie bieden voor nieuwe projecten en samenwerkingen. Daarom willen we u oproepen om een jaarlijkse bijdrage van €16 te betalen (te storten op rekeningnummer BE43 0682 0439 5801, met vermelding van uw naam). Op die manier kan u ons helpen onze missie te blijven verwezenlijken. In ruil ontvangt u ook een e-mail telkens er een nieuw nummer van Contemporanea verschijnt, een korting op het inschrijvingsgeld voor de Dag van de Nieuwste Geschiedenis en toegang tot onze digitale database van masterscripties (vanaf eind 2021). Gelieve hiervoor uw emailadres door te geven via bvng@kuleuven.be.

Mogen wij rekenen op uw steun?

- Nelleke Teughels

Webreferenties

 1. de anti-ggo-beweging in historisch perspectief: https://www.contemporanea.be/nl/article/20212-review-nl-ggos
 2. geschiedschrijving over de Belgisch-Iraanse verhoudingen sinds het einde van de negentiende eeuw: https://www.contemporanea.be/nl/node/699
 3. de digitaliseringscampagne van een duizendtal lantaarnplaten in de collectie van het Koninklijk Belgisch filmarchief – CINEMATEK: https://www.contemporanea.be/nl/article/20212-archieven-lang-cinematek
 4. de Union Wallonne des Entreprises (UCLouvain): https://www.contemporanea.be/nl/node/698
 5. 16.000 persoonlijke dossiers van rijkswachters (Algemeen Rijksarchief): https://www.contemporanea.be/nl/node/691
 6. het persoonsarchief van de eerste liberale provinciegouverneur van Oost-Vlaanderen, Edouard De Jaegher (Liberas): https://www.contemporanea.be/nl/article/20212-archieven-kort-liberas-edouard-de-jaegher-jeugdhuis-den-hert-en-marie-louise-lottin
 7. bvng@kuleuven.be: mailto:bvng@kuleuven.be