×

Foutmelding

  • Warning: Illegal string offset 'header' in bvng_publicatie_header_view() (regel 797 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
  • Notice: Array to string conversion in bvng_publicatie_header_view() (regel 797 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
  • Warning: Illegal string offset 'header' in bvng_publicatie_header_view() (regel 807 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
  • Notice: Array to string conversion in bvng_publicatie_header_view() (regel 807 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).

Vereniging

Nelleke Teughels & Virgile Royen

Beste lezer,

Het was een bewogen zomer. De zware overstromingen die België in juli hebben getroffen, hebben niet alleen levens verwoest, maar ook sporen van het verleden uitgewist doordat verschillende monumenten en archieven grote schade hebben geleden. In dit nummer publiceert onze vereniging nogmaals de verzamelde oproep van een heel aantal organisaties uit de culturele sector om de krachten te bundelen voor en de publieke aandacht te vestigen op de uitdagingen waar de Belgische erfgoedsector en archiefwereld in de nasleep van de overstromingen geconfronteerd wordt.

Maar de watersnood heeft ook een enorme golf van nationale solidariteit teweeggebracht, ook in de culturele sector, en de redactie van Contemporanea is zeer verheugd over de inspanningen van degenen zich inzetten voor het herstel van beschadigde archieven en museumcollecties. Solidariteit staat ook op de agenda van ons nummer, want Els Minne wijdt een overzicht aan de historische literatuur over katholieke organisaties die na 1945 strijden tegen armoede. Daarbij worden ze geconfronteerd met de dubbele uitdaging van de secularisatie en de alomtegenwoordigheid van de verzorgingsstaat. Camille Vanbersy presenteert het archief van een andere organisatie tegen armoede, La Ruelle, een vzw die sinds 1980 slachtoffers van armoede en uitsluiting in de straten van Sint-Joost-ten-Node helpt. Het archief van La Ruelle werd enkele maanden geleden bij CARHOP in bewaring gegeven. Margaux Roberti-Lintermans schetst dan weer een kritische geschiedenis van het begrip ‘ouderschap’, zowel als instrument voor analyse als voor overheidsoptreden.

In dit nummer zetten we bovendien de schijnwerper op de archieven van de benedictijnenabdij Sint-Andries in Zevenkerken, die onderzoekers nu kunnen consulteren in het KADOC. Daarnaast kunnen onze lezers ook de rijkdom van de Archives du monde catholique ontdekken in dit nummer. Maar we hebben ook aandacht voor de twee nieuwe aanwinsten in Liberas: de archieven van de Association flamande pour la Vulgarisation de la Langue française en die van de liberale parlementariër Raoul Vreven, een voormalige verzetsstrijder.

Bénédicte Rochet laat ons in onze rubriek ‘Geschiedenis online’ kennismaken met de enorme databank Cinema in bezet België, ontwikkeld door onderzoeker Roel Vande Winkel en zijn team. Verder gunnen we u ook een blik op het leven als onderzoeker in het buitenland en laten we historica Laura Nys aan het woord, die naar Seoel trok om les te geven aan de Hankuk University of Foreign Studies.
Veel leesplezier!

- Nelleke Teughels & Virgile Royen