×

Foutmelding

  • Warning: Illegal string offset 'header' in bvng_publicatie_header_view() (regel 797 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
  • Notice: Array to string conversion in bvng_publicatie_header_view() (regel 797 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
  • Warning: Illegal string offset 'header' in bvng_publicatie_header_view() (regel 807 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
  • Notice: Array to string conversion in bvng_publicatie_header_view() (regel 807 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).

Bouwfirma in beeld

Hannah T’Sas, collectiebeheerder Vlaams Architectuurinstituut

Het Vlaams Architectuurinstituut digitaliseerde het plannenarchief van bouwmaatschappij Engetrim, een collectie van meer dan 450 objecten –voornamelijk planmateriaal, maar ook foto’s en postkaarten in allerlei formaten. Het archief van Engetrim is een van onze meest bevraagde archieven, maar verkeerde tegelijkertijd vanwege haar ouderdom in fragiele toestand. De digitalisering was dus hoogdringend. Oude plannenarchieven behoren tot de moeilijkst hanteerbare stukken uit onze collectie. Het inscannen van dit materiaal bracht dus heel wat precisiewerk met zich mee.

Tekening over het ontwerp van vier neoclassicistische burgerhuizen in Zurenborg door Ernest Pelgrims (Adres: Lange Van Ruusbroecstraat 38-44), 1885-1900, pentekening met aquarel op calque, 415 x 505. Archief van Engetrim, collectie Vlaams Architectuurinstituut – collectie Vlaamse gemeenschap.

Voor digitalisering kreeg ieder object uit de collectie een nauwkeurige beschrijving. Dit deden we tijdens het project ‘Persistente Architectuur’ een project gesteund door de Vlaamse overheid. Wist je bijvoorbeeld dat dankzij Persistente Architectuur de plannen opzoekbaar zijn op de kaart? Het beschrijven van de stukken ging gepaard met extra conserveringsmaatregelen. De plannen werden schoongemaakt en kregen een duurzame verpakking, zodat we ze veilig kunnen bewaren voor de toekomst.

Raadpleeg het gedigitaliseerde plannenarchief op collectie.vai.be!

Collectiebeheerder Benedict Thienpont aan het werk met de A0-scanner. Foto van het Vlaams Architectuurinstituut.

- Hannah T’Sas

Webreferenties

  1. ‘Persistente Architectuur’: https://www.vai.be/projecten/persistente-architectuur
  2. opzoekbaar zijn op de kaart: https://collectie.vai.be/archive/0016-ENG
  3. collectie.vai.be: https://collectie.vai.be/