×

Foutmelding

  • Warning: Illegal string offset 'header' in bvng_publicatie_header_view() (regel 797 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
  • Notice: Array to string conversion in bvng_publicatie_header_view() (regel 797 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
  • Warning: Illegal string offset 'header' in bvng_publicatie_header_view() (regel 807 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
  • Notice: Array to string conversion in bvng_publicatie_header_view() (regel 807 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).

Vereniging

Nelleke Teughels & Virgile Royen

Beste lezer,

Met dit laatste nummer van 2021 willen we dit bijzondere jaar in schoonheid afsluiten. Traditiegetrouw doen we dat met een overzicht van masterscripties die het voorbije jaar in ons vakgebied werden verdedigd.

Maar natuurlijk bieden we u ook een overzicht van nieuwe archiefaanwinsten – met bijzondere aandacht voor de mijnarchieven die bewaard worden in het Centre liégeois d’archives et de documentation de l’industrie charbonnière – en enkele boekrecensies.

Charlotte Rottiers presenteert haar overkoepelende studie naar het diplomatieke patrimonium van België doorheen de negentiende en vroege twintigste eeuw, die ambieert om de dynamieken achter het verwerven van een nationaal, diplomatiek patrimonium beter te vatten.

In onze rubriek ‘Geschiedenis online’ belicht Vincent Mazy de vernieuwde website van CegeSoma, die kenmerkend is voor de sterke oriëntatie op communicatie naar het grote publiek van het centrum en tegelijkertijd de nauwere samenwerking tussen CegeSoma en het War Heritage Institute markeert.

In tussentijd werken ook wij achter de schermen aan een nieuwe en meer gebruiksvriendelijke website, om u nog beter op de hoogte te houden van het actuele onderzoek in de nieuwste geschiedenis en u een toegankelijk forum voor kritische reflectie over nieuwe trends in de onderzoekswereld te bieden.

De hele redactieploeg wenst u een fijne eindejaarsperiode toe en een gezond en hoopvol nieuw jaar!

- Nelleke Teughels & Virgile Royen

Webreferenties

  1. masterscripties: https://www.contemporanea.be/nl/article/20214-masterscripties
  2. Centre liégeois d’archives et de documentation de l’industrie charbonnière: https://www.contemporanea.be/nl/node/754
  3. diplomatieke patrimonium van België doorheen de negentiende en vroege twintigste eeuw: https://www.contemporanea.be/nl/article/20214-reviewnl-charlotte-rottiers
  4. vernieuwde website van CegeSoma: https://www.contemporanea.be/nl/node/758