×

Foutmelding

  • Warning: Illegal string offset 'header' in bvng_publicatie_header_view() (regel 797 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
  • Notice: Array to string conversion in bvng_publicatie_header_view() (regel 797 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
  • Warning: Illegal string offset 'header' in bvng_publicatie_header_view() (regel 807 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
  • Notice: Array to string conversion in bvng_publicatie_header_view() (regel 807 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).

Archiefbank Brugge steekt in een nieuw meertalig kleedje

Dieter Viaene, Erfgoedarchivaris Stadsarchief Brugge

Archiefbank Brugge is de virtuele leeszaal van het Stadsarchief Brugge. Je vindt er tienduizenden digitale afbeeldingen van belangrijke en vaak geraadpleegde bronnen (archiefreeksen) uit het Stadsarchief (sinds 2019 is het OCMW-archief ingekanteld). Die zijn vooral voor genealogen van belang. Voorbeelden hiervan zijn de registers burgerlijke stand en bevolkingsregisters van Brugge en deelgemeenten, parochieregisters en overlijdensberichten. Daarnaast zijn er nog heel wat andere interessante contemporaine bronnen beschikbaar die ook van belang kunnen zijn voor heemkundigen, lokale vorsers en historici. We denken hierbij aan de notulen van de Brugse gemeenteraad (1800-1900), de notulen van het Bureel van Weldadigheid (1799-1925), de aanplakbrieven van de Eerste Wereldoorlog en de bezoekersregisters van het Memlingmuseum in het Sint-Janshospitaal (1843-1920). De website werd in 2013 gelanceerd en was de eerste in zijn soort in Vlaanderen. Het was hoogtijd voor een update en die is nu uitgevoerd. Wie de website de laatste weken bezocht heeft, kon er niet naast kijken.

De opgefriste startpagina van Archiefbank Brugge (Stadsarchief Brugge).

Verschillende aanpassingen verhogen de gebruiksvriendelijkheid

Zo kreeg de startpagina een opfrisbeurt, met daarbij een veel prominentere rol voor nieuwsberichten. Voortaan lees je hier alles over het reilen en het zeilen in het Brugse Stadsarchief. Nieuw is ook de beknopte maar handige uitleg bij elke gedigitaliseerde bron. Zo weten onderzoekers meteen welke informatie ze uit welke bron kunnen halen. De meest in het oog springende verandering is de meertaligheid. Voortaan zijn alle teksten en functionaliteiten eveneens in het Frans en het Engels beschikbaar. Dit vergemakkelijkt het onderzoek van de vele internationale gebruikers . Tot slot is ook de handleiding voor het gebruik van Archiefbank Brugge verbeterd en gebruiksvriendelijker gemaakt.

Hoofdarchivaris Jan D’Hondt en erfgoedarchivaris Dieter Viaene zijn alvast enthousiast over het vernieuwde Archiefbank Brugge (Stadsarchief Brugge).

Een werk van velen

Ondertussen gaat ook de indexering van de bronnen onverminderd voort. Zo is het toevoegen van metadata (gegevens zoals namen en data) aan de scans burgerlijke stand Brugge en deelgemeenten nagenoeg afgerond. In de loop van het voorjaar van 2022 worden er ruim 10.000 nieuwe beelden van doodsbrieven met metadata toegevoegd. Dit zal het totaal aantal scans op ruim 643.000 en het aantal datarecords op meer dan 784.000 brengen. Ook de middeleeuwse stadsrekeningen van Brugge komen binnenkort online. De opmaak van de datarecords gebeurt door vrijwilligers, onder de deskundige leiding van de archiefmedewerkers. Het is dus een werk van velen. Samen zorgen ze ervoor dat het Stadsarchief Brugge koploper in Vlaanderen is op het vlak van dergelijke websites. Dit alles wordt ook mogelijk gemaakt door Novado van de Vanden Broele Group, de Brugse firma achter de website.

- Dieter Viaene

Webreferenties

  1. Archiefbank Brugge: https://www.archiefbankbrugge.be/
  2. Novado: https://www.novado.be/