×

Foutmelding

  • Warning: Illegal string offset 'header' in bvng_publicatie_header_view() (regel 797 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
  • Notice: Array to string conversion in bvng_publicatie_header_view() (regel 797 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
  • Warning: Illegal string offset 'header' in bvng_publicatie_header_view() (regel 807 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
  • Notice: Array to string conversion in bvng_publicatie_header_view() (regel 807 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).

Het archief van het Provinciaal Museum voor Moderne Kunst (PMMK) en het Provinciaal Museum Constant Permeke (PMCP)

Collyn Verlinde, Provinciaal Archief West-Vlaanderen

Het Provinciaal Museum voor Moderne Kunst (PMMK) vloeide voort uit het ‘Eigen Kunstbezit’, een kunstcollectie in bezit van de Provincie West-Vlaanderen. Over de jaren heen groeide deze rondreizende kunstverzameling, met langere tussenstops in Ieper en Brugge, uit tot een museum met Oostende als eindhalte. Het meer sedentaire Provinciaal Museum Constant Permeke (PMCP) in Jabbeke vond zijn oorsprong in de aankoop van de woonst met inboedel van de overleden kunstenaar Constant Permeke. Het beheer van deze twee musea geraakte verstrengeld door Willy Van den Bussche, die voor beiden optrad als conservator. In 2010 verzelfstandigden deze musea zich tot een vzw.1 In 2005, 2016 en 2021 is archief uit de provinciale periode overgedragen aan het Provinciaal Archief.

Ontwerp voor de heraanleg van de tuin van het Permekemuseum (Provinciaal Archief West-Vlaanderen, BE PAWV A/1940-heden/PMMK/2020/P.B./383a)

Het archief bedraagt voorlopig 110 strekkende meter dat grotendeels verwerkt is, en omvat documenten die dateren tussen 1930 en 2012. Van echte dossiervorming en museumwerking is er weliswaar pas sprake vanaf de jaren zestig, en dan in hoofdzaak de periode tussen 1980 en 2010. Alle domeinen van de museumwerking zijn in het archief terug te vinden, al vormt de externe werking het gros van het archiefbestand. Dat komt omdat andere Provinciale diensten in eerste instantie instonden voor veel van de ondersteunende administratie, zoals financiën en personeel. Doorheen de jaren werd het PMMK steeds zelfstandiger, wat gepaard ging met een groei van de administratie.

Aankondiging van de tentoonstelling ‘Van Ensor tot Delvaux’ (Provinciaal Archief West-Vlaanderen, BE PAWV A/A./5129)

De dossiers omtrent de meer dan driehonderd tentoonstellingen en evenementen van de musea vormen het meest prominente stuk van dit archief. Alles van concept tot en met afbraak zijn hierin terug te vinden. Deze dossiers bevatten een overvloed aan grafische en documentaire bestanden: affiches, folders, flyers, foto’s, dia’s, ekta’s, grondplannen en dergelijke komen consequent terug. Andere prominente externe taken zijn de bibliotheek en de jeugdwerking. Ook de artistieke invulling van het PMMK voor de Beaufort-evenementen is gedeeltelijk terug te vinden in het archief. Doorheen de jaren legde de conservator veel documentatie aan over Belgische, maar ook internationale, moderne kunstenaars: van Constant Permeke tot Chéri Samba. Dat materiaal zit soms in individuele verzamelmappen, maar vaker nog in de tentoonstellingsdossiers.

Gastenboek van het Permekemuseum (ca. 1953-1963) (Provinciaal Archief West-Vlaanderen, BE PAWV A/1940-heden/PMMK/2023/P.B./80)

De plaatsingslijsten van de overdrachten komen in de loop van dit jaar online, en een omvattende archiefinventaris is in een gevorderd stadium van ontwikkeling. Tot die tijd kan je met vragen over het PMMK/PMCP-archief steeds contact met ons opnemen via onze website.

- Collyn Verlinde

Webreferenties

  1. onze website: https://www.west-vlaanderen.be/archiefdienst

Referenties

  1. Dewilde, Elise, Een archiefschema voor een museumarchief: het Provinciaal Museum voor Moderne Kunst en het Provinciaal Museum Constant Permeke (Brussel, 2016), 34-35, 42.