×

Foutmelding

 • Warning: Illegal string offset 'header' in bvng_publicatie_header_view() (regel 797 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
 • Notice: Array to string conversion in bvng_publicatie_header_view() (regel 797 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
 • Warning: Illegal string offset 'header' in bvng_publicatie_header_view() (regel 807 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
 • Notice: Array to string conversion in bvng_publicatie_header_view() (regel 807 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).

Vereniging

Camille Banse & Virgile Royen

Beste lezer,
Naar aanleiding van de uitgave van het eerste nummer van dit jaar hopen wij dat 2022 voor u al op een positieve manier van start is gegaan. Voor ons is 2022 een jaar waarin we enkele kaarsjes mogen uitblazen.. Vijftig jaar geleden verenigden enkele jonge historici (zoals Emiel Lamberts, Catharina Lis, Alfons Thijs, Els Witte, Jean Puissant of José Gotovitch) zich immers in de KBR om de bouwstenen te leggen voor de toekomstige Belgische Vereniging voor Nieuwste Geschiedenis.
2022 is ook een keerpunt voor onze Vereniging. Na vier jaar van bewonderenswaardig werk verlaat Nelleke Teughels haar zetel als hoofdredactrice van Contemporanea om zich op nieuwe projecten te storten. We zullen haar zachtmoedigheid, haar stiptheid en haar vakkundigheid erg missen. Camille Banse, doctoranda aan de UCLouvain, volgt haar op, met de sterk gewaardeerde hulp van Virgile Royen, doctorandus aan de ULiège. We bedanken ook Marie Linos (ULB) van harte voor haar werk als verantwoordelijke voor de rubriek “Review” en we wensen haar veel plezier tijdens haar onderzoek in Harvard. We verwelkomen ook Martin Hullebroeck (ULB), Els Minne (KULeuven), Sacha Habibi (ULiège) en Nathan Lauwers (Liberas) in ons redactiecomité. Welkom iedereen!

Ons nieuwe team is aan het werk om de grote samenkomst van contemporanisten van het jaar 2022 te voorbereiden: de Dag van de Nieuwste Geschiedenis. Onze tweejaarlijkse studiedag kan - nadat de studiedag gedurende twee jaar uitgesteld werd omwille van de pandemie – eindelijk plaatsvinden. Dat gebeurt op 20 mei in Eupen – want, hoewel de BVNG een tweetalige vereniging is, vindt ze het ook relevant om ook de Duitstalige Gemeenschap, haar geschiedenis en haar historici in het licht te stellen, 100 jaar na de annexatie van de “Oostkantons”.
In samenwerking met het Zentrum für Ostbelgische Geschichte en het Luxembourg Centre for Contemporary and Digital History (C2DH) wil de BVNG de balans van het onderzoek in de publieksgeschiedenis in België opmaken. Ze wil zich ook buigen over bepaalde vormen van communicatie en over de ontvangst van de geschiedenis door bepaalde, sociale groepen. Vanaf het begin heeft de historiografie het schrijven van verhalen over het verleden bestudeerd als een vorm van engagement van de historicus in de publieke ruimte. In een context waar de maatschappelijke nood aan historische verhalen groot lijkt, besteden we daarom specifieke aandacht aan dit thema. De editie van 2022 is dus een voortzetting van de reflectie die in 2014 in Antwerpen van start ging, tijdens de Dag gewijd aan de relatie tussen geschiedenis en geheugen, en volgt op de editie van 2018 in Leuven, gewijd aan de relatie tussen geschiedenis en media.
We hopen jullie in groten getale te zien. Om u in te schrijven, kunt u dit formulier invullen.

In dit eerste nummer van Contemporanea van het jaar 2022, vind je eerst een artikel van Thomas Briamont (ULiège) die ons een overzicht van het recente onderzoek over de diplomatische en transnationale relaties tussen België en Oost-Duitsland aanbiedt. ’ Reizen we iets meer naar het westen, dan ontmoeten we Elie Teicher (ULiège) die ons vertelt over zijn academische avonturen aan de Université du Québec à Trois-Rivières.
Daar houdt het niet bij op. Na een fietstochtje met Andreas Stynen (KU Leuven) langs het project « Fiets mee met de VTB in 1937 » van het ADVN, worden we in de rubriek “Archieven” uitgenodigd voor een echte ronde van België. We vangen onze reis aan in Luik met een overzicht van het Fonds d’Histoire du Mouvement Wallon. Na een tussenstop bij het erfgoed van Court-Saint-Etienne en de archieven van de Association solidaire des masques stéphanois, ontdekken we de fondsen van het Provinciaal Museum voor Moderne Kunst te Oostende en van het Provinciaal Museum Constant Permeke te Jabbeke. In Leuven brengt het KADOC de collectie mariale werken van de Montfortanen voor het voetlicht. In Gent stelt Liberas ons het archief van de syndicalist Willy Waldack voor, en in Namen stelt het Centre de documentation et d’archives privées Etopia het archief van politicus José Daras voor. Wat ten slotte de invoering van nieuwe technologieën in de gereedschapskist van de historicus betreft, is de Archiefbank in Brugge uitgerust met een nieuwe meertalige virtuele zaal en biedt de collectie “La Poste 2” honderden foto’s voor onderzoeksdoeleinden aan in open access. Tot slot geven we zoals gewoonlijk een overzicht van het laatste nieuws uit de Belgische hedendaagse geschiedenis aan de hand van een reeks boekbesprekingen door Francis Balace, Camille Banse, Benoît Leysten, Rik Hemmerijckx, Élise Rezsöhazy, Dirk Luyten, Stéphanie Van de Voorde en Sarah Van Ruyskensvelde.

En dat is nog zonder de inhoudsopgaven te vergeten van de tijdschriften Brood & Rozen, Koorts, de Belgisch Tijdschrift voor Nieuwste Geschiedenis en WT.

We wensen u een aangename lectuur van Contemporanea, en tot straks voor de Dag van de Nieuwste Geschiedenis !

- Camille Banse & Virgile Royen

Webreferenties

 1. dit formulier: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfQPGi4yH-MyPj91wClxKaPldVtlvSC7xXImZ6NAciDuLufDA/viewform
 2. recente onderzoek over de diplomatische en transnationale relaties tussen België en Oost-Duitsland: https://www.contemporanea.be/nl/node/786
 3. zijn academische avonturen aan de Université du Québec à Trois-Rivières: https://www.contemporanea.be/fr/article/20221-la-parole-%C3%A0-elie-teicher
 4. « Fiets mee met de VTB in 1937 » van het ADVN: https://contemporanea.be/nl/article/20221-geschiedenis-online-100-jaar-vtb
 5. Fonds d’Histoire du Mouvement Wallon: https://www.contemporanea.be/fr/article/20221-arch-long-fhmw
 6. archieven van de Association solidaire des masques stéphanois: https://www.contemporanea.be/fr/article/20221-arch-kort-asms
 7. fondsen van het Provinciaal Museum voor Moderne Kunst te Oostende en van het Provinciaal Museum Constant Permeke: https://www.contemporanea.be/nl/article/20221-arch-kort-pmmkpmcp
 8. collectie mariale werken van de Montfortanen: https://www.contemporanea.be/nl/article/20221-arch-kort-kadoc-montfortanen
 9. het archief van politicus José Daras: https://www.contemporanea.be/fr/article/20221-arch-kort-jos%C3%A9-daras
 10. nieuwe meertalige virtuele zaal: https://www.contemporanea.be/nl/article/20221-arch-kort-brugge
 11. honderden foto’s voor onderzoeksdoeleinden aan in open access: https://www.contemporanea.be/fr/article/20221-arch-kort-agr-poste-2
 12. Francis Balace: https://www.contemporanea.be/fr/article/20221-recensie-archidupes
 13. Camille Banse: https://www.contemporanea.be/nl/article/20221-recensie-femmes
 14. Benoît Leysten: https://www.contemporanea.be/fr/article/20221-rencesie-mropenvld
 15. Rik Hemmerijckx: https://www.contemporanea.be/fr/article/20221-recensie-renard
 16. Élise Rezsöhazy: https://www.contemporanea.be/fr/article/20221-recensie-justice
 17. Dirk Luyten: https://www.contemporanea.be/nl/article/20221crnlthomas
 18. Stéphanie Van de Voorde: https://www.contemporanea.be/nl/article/20221-recensie-architecture
 19. Sarah Van Ruyskensvelde: https://www.contemporanea.be/nl/article/20221crnllebrun
 20. Brood & Rozen: https://www.contemporanea.be/nl/article/20221-tijdschriften-brood-rozen
 21. Koorts: https://www.contemporanea.be/nl/article/20221-tijdschriften-koorts
 22. Belgisch Tijdschrift voor Nieuwste Geschiedenis: https://www.contemporanea.be/nl/article/20221-tijdschriften-jbh
 23. WT: https://www.contemporanea.be/nl/article/20221-tijdschriften-wt