×

Foutmelding

  • Warning: Illegal string offset 'header' in bvng_publicatie_header_view() (regel 797 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
  • Notice: Array to string conversion in bvng_publicatie_header_view() (regel 797 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
  • Warning: Illegal string offset 'header' in bvng_publicatie_header_view() (regel 807 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
  • Notice: Array to string conversion in bvng_publicatie_header_view() (regel 807 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).

Vereniging

Beste lezer,

Op 20 mei van dit jaar vond in Eupen de Dag van de Nieuwste Geschiedenis plaats. We waren verheugd zovelen onder u daar te mogen verwelkomen en hopen dat u, net als ons, heeft genoten van de interessante discussies rond het centrale thema van de dag, de publieksgeschiedenis in België. In dit nummer van Contemporanea is een verslag opgenomen van elk van de twaalf panelgesprekken die in Eupen plaatsvonden. In haar begeesterende keynote lecture riep Aline Sax de aanwezige historici op om met beide voeten in de maatschappij te gaan staan en de dialoog met het grote publiek niet uit de weg te gaan. Een onomwonden pleidooi voor de historicus 2.0 dat wij vanuit Contemporanea graag onderschrijven.

Luc Vandeweyer zou je gerust een historicus 2.0 avant la lettre kunnen noemen. In september 2021 hing hij na een rijkgevulde carrière als archivaris en onderzoeker bij KADOC, het Legermuseum en het Rijksarchief zijn stofjas aan de haak. Een goede gelegenheid, zo dachten wij, voor een uitgebreid interview voor Contemporanea.

Daarnaast gaan we in onze rubriek Geschiedenis Online ook dieper in op de podcast HECTOR, gemaakt door Céline Rase van de UNamur.

Voorts brengen we u ook een artikel van Stijn Carpentier, onderzoeker bij KADOC en KU Leuven, over de Marokkaanse en Turkse arbeidsmigratie naar Vlaanderen. In onze archiefrubriek bespreken we de archieven die recent verworven werden door Liberas, het Felixarchief, CARHOP en AML. Uiteraard werden ook nu weer enkele recente werken met betrekking tot de nieuwste geschiedenis van België voor u gerecenseerd.

Namens de bestuursploeg van de Belgische Vereniging voor Nieuwste Geschiedenis wensen wij u een deugddoende zomervakantie toe.

- Camille Banse & Johannes Van De Walle