×

Foutmelding

  • Warning: Illegal string offset 'header' in bvng_publicatie_header_view() (regel 797 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
  • Notice: Array to string conversion in bvng_publicatie_header_view() (regel 797 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
  • Warning: Illegal string offset 'header' in bvng_publicatie_header_view() (regel 807 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
  • Notice: Array to string conversion in bvng_publicatie_header_view() (regel 807 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).

Vereniging

Beste lezer,

De start van het academiejaar brengt een nieuw nummer van Contemporanea met zich mee, alweer met zorg voor u samengesteld door de bestuursploeg van de Belgische Vereniging voor Nieuwste Geschiedenis. We openen dit nummer met een reviewartikel dat op maat van onze vereniging gesneden lijkt, waarin Clara Folie ons meeneemt doorheen een halve eeuw aan inter-Belgische vertalingen van literaire werken over de Eerste Wereldoorlog.

De carrière van professor Xavier Rousseaux is dan weer een geschiedenis op zich: met zijn emeritaat in zicht blikken we graag terug op zijn rijke loopbaan.

In de rubriek Geschiedenis Online bespreken Tommy De Ganck, Laura Di Spurio en Valérie Leclercq hun podcast Le Cerveau Volé en de uitdagingen die een dergelijk project met zich meebrengen. Arnaud Charon van het Algemeen Rijksarchief gaat in zijn artikel dieper in op de archieven van de Rijkswacht en de Algemene Rijkspolitie, twee belangrijke instellingen in het hart de Belgische staat. In enkele kortere bijdragen worden de recente aanwinsten van de Archives & Musée de la Littérature, het Algemeen Rijksarchief en Liberas besproken.

Tot slot bieden we u ook nog een kritisch overzicht van recent verschenen werken over de nieuwste geschiedenis van België.

Namens de hele redactie wensen wij u een goeie start in het nieuwe academiejaar en veel leesplezier toe.

- Camille Banse & Johannes Van De Walle