×

Foutmelding

  • Warning: Illegal string offset 'header' in bvng_publicatie_header_view() (regel 797 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
  • Notice: Array to string conversion in bvng_publicatie_header_view() (regel 797 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
  • Warning: Illegal string offset 'header' in bvng_publicatie_header_view() (regel 807 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
  • Notice: Array to string conversion in bvng_publicatie_header_view() (regel 807 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).

Sabena-archief naar het Rijksarchief Beveren overgebracht

Johan Poukens, Rijksarchief Antwerpen-Beveren / UAntwerpen

Caroline Six, Algemeen Rijksarchief 2

Bijna een eeuw na de oprichting van de maatschappij in mei 1923 werden op 20 december 2022 de archieven van Sabena, de voormalige Belgische nationale luchtvaartmaatschappij, overgebracht naar het Rijksarchief Beveren. Dit bedrijfsarchief, belangrijk voor de Belgische economische en sociale geschiedenis van de twintigste eeuw, zal in de komende jaren verder ontsloten worden voor onderzoekers.

De loods grenzend aan het tarmac van Brussels Airport, waar het Sabena-archief 20 jaar lang werd bewaard. © Rijksarchief

Kort na de aankondiging van het faillissement van Sabena in december 2001 nam het Rijksarchief contact op met de curator om het behoud en de overdracht van de archieven na de liquidatie te waarborgen. De Sabena-archieven zouden evenwel nog meer dan twintig jaar opgeslagen blijven in een loods grenzend aan het tarmac van Brussels Airport. In deze periode werden verschillende vergaderingen gehouden met de curatoren. Nadat de curatoren in oktober 2022 opnieuw contact opnamen met het Rijksarchief selecteerden archivarissen van het Algemeen Rijksarchief 2 - depot Joseph Cuvelier en het Rijksarchief Beveren van eind oktober tot midden december 2022 in totaal 53 paletten voor overbrenging naar het Rijksarchief.

Selectie van het Sabena-archief door archivarissen van het Algemeen Rijksarchief 2 - depot Joseph Cuvelier, vóór de overdracht naar het Rijksarchief Beveren. © Rijksarchief

Het Sabena-archief staat intussen in de archiefrekken van het Rijksarchief Beveren en is inmiddels ook opgemeten. Het gaat in totaal om 500 strekkende meter archief, waaronder de notulen van de raad van bestuur en van de algemene vergaderingen, boekhoudkundige documenten, dossiers van de juridische dienst en personeelsdossiers.

Het Sabena-archief in het depot van het Rijksarchief Beveren. © Rijksarchief

Wie in afwachting van de inventarisatie meer wil weten over de geschiedenis van Sabena, verwijzen we graag door naar het boek dat Guy Vanthemsche over Sabena uitbracht: La Sabena: l’aviation commerciale belge, 1923-2001, des origines au crash (Brussel: De Boeck, 2002).

Meer over bedrijfsarchieven

Algemeen Rijksarchief 2 en het Rijksarchief Beveren zijn de centrale bewaarplaatsen voor bedrijfsarchieven in respectievelijk Brussel en Vlaanderen. Om de ontsluiting van bedrijfsarchieven te bevorderen startte in het Rijksarchief Beveren, in samenwerking met het Studiecentrum voor Onderneming en Beurs van de Universiteit Antwerpen, het ARCHIE.BEL-onderzoeksproject. Het Sabena-archief past perfect binnen de doelstellingen van dit project: bewaring, inventarisatie en valorisatie van de archieven van grote Belgische bedrijven met een belangrijke economische impact.

- Johan Poukens, Rijksarchief Antwerpen-Beveren / UAntwerpen, Caroline Six, Algemeen Rijksarchief 2

Webreferenties

  1. ARCHIE.BEL: https://www.arch.be/index.php?l=nl&m=lopend-onderzoek&r=onderzoeksprojecten&pr=archie.bel-archives-for-the-economic-history-of-belgium-19th-20th-centuries