×

Foutmelding

  • Warning: Illegal string offset 'header' in bvng_publicatie_header_view() (regel 797 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
  • Notice: Array to string conversion in bvng_publicatie_header_view() (regel 797 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
  • Warning: Illegal string offset 'header' in bvng_publicatie_header_view() (regel 807 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
  • Notice: Array to string conversion in bvng_publicatie_header_view() (regel 807 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).

De vernieuwde collectiewebsite van het Vlaams Architectuurinstituut: maak kennis met de VAi Archiefhub

Floriske van Gennip en Wim Lowet, VAi

Het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) lanceert met de VAi Archiefhub een nieuw platform om te zoeken naar de archieven van architecten en andere ontwerpers en bouwers. De Archiefhub bouwt voort op de bestaande collectiewebsite van het VAi en biedt naast inventarisgegevens nu ook een rijker aanbod van digitaal beeldmateriaal uit de VAi-collectie. Daarnaast zal het platform de rol overnemen van onze Databank Architectuurarchieven. Al onze gegevens over personen en organisaties, gebeurtenissen en gerelateerd archiefmateriaal, vind je vanaf vandaag dus terug op één plek: de VAi Archiefhub!

Verborgen beeldcollecties

Als eerste actie publiceren we op de Archiefhub vijf omvangrijke diareeksen, afkomstig uit verschillende archieven zoals die van Georges Baines, Christian Kieckens en Dries Jageneau. Alles bij elkaar zo’n 29.000 gepubliceerde dia’s. De diareeksen konden we digitaliseren dankzij het project ‘Van de lichtbak af’, mogelijk gemaakt door een subsidie van de Vlaamse Gemeenschap. Ook gerealiseerd binnen het project: de toekenning van trefwoorden met behulp van AI. Dit maakt het mogelijk om de beelden te verkennen aan de hand van specifieke trefwoorden.

Beeld uit de reeks ‘Losse dia’s met beelden van een betoging tegen de opening van de Antwerpse metro’ (Vlaams Architectuurinstituut – collectie Vlaamse Gemeenschap, archief Dries Jageneau).

Design in kaart

Op de Archiefhub vind je nu ook voor het eerst gegevens terug die een brede kijk geven op de designgeschiedenis van ons land vanaf 1945. In samenwerking met het Design Museum Gent registreerden we binnen het traject ‘Design in Kaart’ twee documentatiereeksen die zijn aangelegd binnen het Design Museum: Het Nationaal Documentatiecentrum voor de Kunstambachten van conservator Adelbert Van de Walle en zijn opvolger Lieven Daenens, en de documentatiereeks van journaliste, docent en curator Moniek E. Bucquoye. Recent registreerden we ook het archief van de Biënnale Interieur vzw, de organisatie achter de designbiënnale in Kortrijk. Dit archief wordt sinds eind 2022 door het Design Museum bewaard.

Werkfoto dossier Jaak De Koninck (Design Musuem Gent - Documentatiereeks Moniek E. Bucquoye, DMB/0281).

De reeksen en het archief van de Biënnale zijn ware ‘databanken avant la lettre’. Ze vormen een rijke bron van informatie over de naoorlogse Belgische designgeschiedenis en geven inzicht in het fijnmazig netwerk van bekende en minder bekende ontwerpers, bedrijven en organisaties en hun activiteiten. Informatie over personen, organisaties en gebeurtenissen die naar boven kwamen tijdens de registratie, is vandaag toegankelijk op de Archiefhub!

- Floriske van Gennip en Wim Lowet, VAi

Webreferenties

  1. VAi Archiefhub: https://archiefhub.vai.be
  2. ‘Van de lichtbak af’: https://www.vai.be/projecten/van-de-lichtbak-af
  3. ‘Design in Kaart’: https://www.vai.be/nieuws/design-in-kaart