Conference : De energiecrisis: een “déjà vu” gevoel Ontmoeting Publieksgeschiedenis van het CegeSoma (2022-4)

Conference : De energiecrisis: een “déjà vu” gevoel Ontmoeting Publieksgeschiedenis van het CegeSoma (2022-4)

Lezing met debat; genodigde: Guy Coppieters (Rijksarchief). Debat gemodereerd door Dirk Luyten (CegeSoma/Rijksarchief)

De euforie van de bevrijding in september 1944 is slechts van korte duur. De oorlog sleept aan en er heerst chaos. België is door zijn (kolen)voorraden heen en met een energiecrisis zonder voorgaande lijkt een barre winter onvermijdelijk. Tegen deze achtergrond klinkt de roep om een “sterke” figuur almaar luider. Op 12 februari 1945 wordt Achille Van Acker Eerste Minister en hij werpt zich op als “redder” van de natie. Hij is een handig strateeg inzake communicatie en wordt beschouwd als een erg invloedrijke politicus. Hij gaat de geschiedenis in als vader van de sociale zekerheid en van de “Kolenslag”. Maar wat is daarvan waar ? Recent onderzoek over de “Kolenslag” haalt deze beeldvorming onderuit. Op economisch vlak is Van Acker niet die grote vernieuwer, maar vooral de man van de restauratie van het vooroorlogse België. De noodzakelijke structuurhervormingen in de steenkoolsector blijven uit.
De mijnwerkers betalen een hoge prijs op sociaal vlak, terwijl de mijnbazen de sector blijven controleren via een strategie van zelfregulering. De politieke wereld staat machteloos en krijgt het energievraagstuk decennialang maar niet onder controle.

Het CegeSoma nodigt u uit op zijn vierde bijeenkomst Publieksgeschiedenis om u te verdiepen in deze complexe periode in onze geschiedenis die echo’s oproept bij de huidige moeilijkheden van ons land inzake energievoorziening.

PRAKTISCHE INFO

  • Waar: Conferentiezaal van het CegeSoma, Luchtvaartsquare 29 – 1070 Brussel
  • Wanneer: woensdag 19 oktober 2022 (12.30 – 14.00)
  • Inschrijven verplicht isabelle.ponteville@arch.be of telefonisch op nummer 02.556.92.11

Aarzel niet om ook andere geïnteresseerden mee te vragen !