EXPO : Op de planken. Schooltoneel @KADOC

EXPO : Op de planken. Schooltoneel

Samenwerking tussen KADOC. Documentatie- en Onderzoekscentrum voor Religie, Cultuur en Samenleving en CEMPER. Centrum voor Muziek- en Podiumerfgoed.

Praktisch :

  • KADOC-KU Leuven, Vlamingenstraat 39, 3000 Leuven
  • Maandag tot vrijdag: 9.00 tot 17.00 uur ; Zondag: 13.00 tot 17.00 uur
  • Gesloten op 1, 26 en 27 mei, 5 en 6 juni, 11, 21 en 22 juli 2022.
  • Reservatie is niet verplicht.

Tentoonstelling :

Speelde jij als leerling mee in een theatervoorstelling op school? Veel scholen kennen een lange traditie van schooltoneel met ‘klassiekers’, verrassende herwerkingen en nieuwe creaties. Het schooltoneel is natuurlijk meer dan de theaterteksten. Het is een wereld op zich, met bevlogen leraars en leerlingen die zichzelf overtreffen. Een wereld die bovendien wordt verrijkt met decors, kostuums en muziek. En dan, na een maandenlang repetitieproces, breekt die wereld open en staan de leerlingen op de planken, met applaus en zelfvertrouwen als beloning.

Die wereld kan je nu ontdekken in KADOC. Tot 14 augustus loopt in onze pandgangen de tentoonstelling ‘Op de planken. Schooltoneel’. Je maakt er kennis met het repertoire: bekende stukken, zoals Lucifer, en teksten van grote namen, onder wie Sophocles, maar ook eigen werk van de leerkrachten. Je krijgt er een inkijk op de vormgeving – decors en kostuums – en op de uiteindelijke opvoering, in de eigen feestzaal of een nabijgelegen toneelzaal, voor medeleerlingen en leerkrachten, maar vooral voor ouders en prominenten. Programmaboekjes, notities en schetsen, foto’s en affiches en ook unieke film- en geluidsfragmenten, oud en nieuw, brengen de schooltoneelwereld tot leven. Alle praktische informatie vind je op deze webpagina.