Johanna Naberprijs 2021: scripties welkom tot 31/5/2021

Is jouw scriptie over vrouwen- en/of gendergeschiedenis 500,- euro waard?

In 2021 wordt voor de 19de maal de Johanna W.A. Naberprijs uitgereikt voor de beste afstudeerscriptie (Master niveau, doctoraal scriptie of licentieverhandeling) op het gebied van vrouwen-/gendergeschiedenis. Misschien komt de prijs jouw scriptie toe?
De prijs wordt uitgeloofd door Atria en de Vereniging voor Gendergeschiedenis (VVG). Bij de beoordeling van de scripties staan onder andere originaliteit en vernieuwing centraal: wat voegt de scriptie toe aan al bestaande literatuur? De winnaar ontvangt een bedrag van 500 euro, en krijgt de gelegenheid om een artikel te schrijven voor het tijdschrift Historica.

Hoe kun je meedoen?

Je hoeft geen geschiedkundige zijn om mee te dingen. Iedereen die aan een Nederlandse of Vlaamse universiteit of hogeschool een afstudeerscriptie op het gebied van vrouwen- en/of gendergeschiedenis heeft geschreven, komt in aanmerking. Je scriptie moet zijn afgerond tussen 1 december 2019 en 1 december 2020.

Informatie en aanmelden

De uiterste inzenddatum is 1 juni 2021. Een deelnameformulier en het reglement kun je opvragen bij Atria/Johanna W.A. Naberprijs 2020, Vijzelstraat 20, 1017 HK Amsterdam, of downloaden op de website van Atria.
Let op: dit jaar kunnen deelnemers hun scriptie met bijbehorende deelnameformulier ook online opsturen. Stuur hiervoor de geanonimiseerde pdf-versie van de mededingende scriptie met het bijbehorend deelnameformulier naar pr@atria.nl.

Johanna W.A. Naber

De prijs is vernoemd naar Johanna Wilhelmina Antoinette Naber (1859-1941), schrijfster van talrijke historische studies en in 1935 één van de oprichtsters van het Internationaal Archief voor de Vrouwenbeweging, waaruit Atria is voortgekomen.

Winnaars voorgaande jaren

In 2020 waren er twee winnaars: Romy Beck (UvA) en Stephanie van Dam (Univ. Leiden). Romy Beck schreef een scriptie over de politieke functies van regentenvrouwen in het jaar 1740, getiteld: ‘Partners in politiek. Regentenvrouwen in achttiende-eeuws Amsterdam’. De scriptie van Stephanie van Dam heeft de titel: ‘“Smirking prostitutes” and “the problem of the unfit worker”: Sir Granville St. John Orde Browne’s cross-institutional and imperial career and the imagining of an ideal type colonial labourer, 1885-1945.’

Bekijk het volledige overzicht van de winnaars van de Johanna Naberprijs op de website van de Vereniging voor Gendergeschiedenis.