Contemporanea

Met de zomer voor de deur, ligt er weer een nieuw nummer van Contemporanea op de digitale plank. Voer genoeg voor meerdere reflecties, debatten en mogelijke nieuwe onderzoekspistes tijdens deze academische rustpauze!
Zo besteedt de rubriek Het Woord Aan deze keer aandacht aan de (digitale) Encyclopedie van de Vlaamse beweging. De twee coördinatoren geven zowel een terug- als vooruitblik over het project. De Review-rubriek duikt in een vergeten aspect uit de Eerste Wereldoorlog. Brice Prince (ULB) bespreekt het thema van de ‘marraines de guerre’, vrijwillige burgers die zich ontfermden over soldaten, en bespreekt hun plaats en rol in zowel de Eerste Wereldoorlog als de herinnering aan het conflict. Babette Weyns (UGent) werpt in Geschiedenis Online dan weer een kritische blik op een nieuw project verbonden aan de Tweede Wereldoorlog, namelijk de databank over de verzetslieden in België. Archieven Lang behandelt een recenter thema en geeft meer uitleg over het ontstaan en belang van de Service général des Lettres et du Livre, een archief dat een lange tijd een vergeten plaatsje had in de archieven van de Fédération Wallonie-Bruxelles. En ten slotte zijn ook de rubrieken Archieven kort & de Boekreviews weer rijkelijk gestoffeerd: met boekbesprekingen over onder meer de geschiedenis van het homohuwelijk, het leven van August Vermeylen en politieke geschiedenis van België vanaf 1830 tot nu, zijn er opties genoeg om tijdens de zomer een aangename leespauze in te lassen.

 

Ten slotte willen we ook al kort de volgende Dag van de Nieuwste Geschiedenis aankondigen, die volgend jaar (2026) in Antwerpen zal plaatsvinden. Het thema voor de volgende editie staat in het teken van Digital Humanities & AI. Meer info en de call for papers volgen in het najaar, maar alvast stof genoeg tot nadenken tijdens de (hopelijk zonnige) zomer!

 

Kas Swerts (ADVN/KULeuven)

Huidig nummer
#02 / 2025

Inhoudstafel

Contacteer ons

Zin om mee te werken aan een volgend nummer van Contemporanea?
Dat kan via onderstaande link