×

Message d'erreur

 • Warning : Illegal string offset 'header' dans bvng_publicatie_header_view() (ligne 797 dans /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
 • Notice : Array to string conversion dans bvng_publicatie_header_view() (ligne 797 dans /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
 • Warning : Illegal string offset 'header' dans bvng_publicatie_header_view() (ligne 807 dans /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
 • Notice : Array to string conversion dans bvng_publicatie_header_view() (ligne 807 dans /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).

Vereniging

Beste lezer,

We hebben weer een goedgevuld nummer voor u. Mick Feyaerts overloopt in haar reviewartikel de historiografische literatuur met betrekking tot de verhoudingen tussen de Rooms-katholieke Kerk en (de)kolonisatie. Ze wijst op de kloof tussen de Belgische onderzoekstraditie en het internationale klimaat aangaande dit thema, en poogt deze kloof te overbruggen door een genuanceerde positie tussen twee gepolariseerde standpunten in te nemen.

Vervolgens geven we het woord aan Gaspard Giersé, alias “Les Visites de mon Voisin”. We bespraken hun vernieuwende aanpak om de Brusselse stadsgeschiedenis op een audiovisueel aantrekkelijke manier te presenteren.

Dirk Luyten en Catherine Lanneau bespreken twee boeiende projecten die geschiedenis op een nieuwe, digitale manier voor een breed publiek willen toegankelijk maken: de Bergische Universität Wuppertal doet dit door middel van het nieuw bronnenplatform Societies under Occupation, de ULiège zet in op Massive Open Online Courses.
In ons archievenoverzicht richten we de schijnwerper op de Gentse Boekentoren en de kunstenaarsarchieven die er bewaard worden. Ook stellen Amsab-ISG, het Algemeen Rijksarchief, SSAB-VUB, Liberas, CEDOM MADOC, IHOES en AML hun nieuw verworven en ontsloten archieven aan u voor.

In onze recensierubriek valt, naast de vertrouwde kritische besprekingen van recent verschenen boeken, een bijdrage van Widukind De Ridder op. Hij grijpt de veelbesproken televisieserie 1985 aan voor een beschouwing over het metier van de historicus en zijn maatschappelijke opdracht.

In de komende weken komen we met belangrijk nieuws in verband met de Dag van de Nieuwste Geschiedenis, waarop we u ook volgend jaar weer hopen te mogen verwelkomen.

Veel leesplezier gewenst!

- Camille Banse & Johannes Van De Walle

Webreferenties

 1. reviewartikel: https://www.contemporanea.be/nl/article/20233reviewfeyaerts
 2. het nieuw bronnenplatform Societies under Occupation: https://www.contemporanea.be/nl/article/20233geschiedenis-onlineluyten
 3. Massive Open Online Courses: https://www.contemporanea.be/nl/node/982
 4. de Gentse Boekentoren: https://www.contemporanea.be/nl/article/20233archievenboekentoren
 5. Amsab-ISG: https://www.contemporanea.be/nl/article/20233archievenvrielinck
 6. Algemeen Rijksarchief: https://www.contemporanea.be/nl/article/20233archievencoppieters
 7. SSAB-VUB: https://www.contemporanea.be/nl/article/20233archievennauwelaers
 8. Liberas: https://www.contemporanea.be/nl/article/20233archievenliberas
 9. CEDOM MADOC: https://www.contemporanea.be/nl/article/20233archievenmadocnl
 10. IHOES: https://www.contemporanea.be/nl/article/20233archievenihoes
 11. AML: https://www.contemporanea.be/nl/node/977
 12. bijdrage van Widukind De Ridder: https://www.contemporanea.be/nl/article/20233recensies1985