×

Foutmelding

  • Warning: Illegal string offset 'header' in bvng_publicatie_header_view() (regel 797 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
  • Notice: Array to string conversion in bvng_publicatie_header_view() (regel 797 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
  • Warning: Illegal string offset 'header' in bvng_publicatie_header_view() (regel 807 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).
  • Notice: Array to string conversion in bvng_publicatie_header_view() (regel 807 van /home/spinternet.be/users/contemporanea/public_html/sites/all/modules/custom/akapivo/bvng/bvng.module).

De christelijke sociale leer als toetssteen. Het archief van EZA, het Europäische Zentrum für Arbeitnehmerfrage

KADOC-KU Leuven

Recent ontving KADOC het archief van EZA, het Europäische Zentrum für Arbeitnehmerfrage/European Centre for Workers’ Questions. Deze organisatie werd in 1985 opgericht als een Europees netwerk voor de bevordering van de arbeidersbelangen. Momenteel telt EZA een zeventigtal werknemersorganisaties, vakbonden en vormingsinstellingen uit 29 Europese landen. Het centrum - met zetel in Königswinter, Duitsland - haalt zeer nadrukkelijk zijn inspiratie bij de christelijke sociale leer. EZA fungeert als een denktank en een ontmoetingsforum, maar is ook een opleidingsinstituut. Via tientallen seminaries, symposiums en andere onderzoeksinitiatieven worden leidinggevenden gevormd en wordt het debat gestimuleerd over actuele thema’s, zoals koopkracht, klimaat, informatisering en migratie. Als netwerkorganisatie wil EZA ideeën over sociale emancipatie, sociale dialoog en solidariteit hoog op de Europese agenda plaatsen. Huidig EZA-voorzitter is Luc Van den Brande, Vlaams minister-president in de jaren 1990.

Brochure van EZA over de problematiek van integratie en inclusie (KADOC, Archief EZA, nr. 92).

Het EZA-archief weerspiegelt bijzonder goed de doelstellingen, de politiek en de activiteiten van de organisatie. Het toont hoe er in de afgelopen decennia en vanuit het perspectief van christelijke sociale opvattingen nieuwe maatschappelijke kwesties werden geanalyseerd en hoe er hierop antwoorden werden geformuleerd. Het archief illustreert ook het belang van vorming en ideeënontwikkeling als factoren van maatschappelijke evolutie. De inventaris van het archief kan u online terugvinden. Het archief zelf is toegankelijk na de goedkeuring van de eigenaar.

- KADOC-KU Leuven

Webreferenties

  1. online: http://abs.lias.be/Query/archivplansuche.aspx?ID=1896432